We waren terug in The Movies

64-ste Leuke Middag was een groot succes.

De eerste Leuke Middag vond 35 jaar geleden plaats en The Movies werd de thuisbasis voor die samenkomsten. Na een ingrijpende renovatie kunnen er echter geen 35mm films meer vertoond worden en nu kwamen we er nog één keer samen voor een min of meer officieel afscheid van de oude bioscoop.

Robert Radevan heette de bomvolle zaal welkom en haalde kort wat herinneringen op waarna het programma van start ging.

Geen vertoning van 35mm films op snorrende projectoren, maar beelden die digitaal op het scherm werden gezet. Daardoor werd het overigens wel mogelijk films te laten zien die de Tent òf lang geleden òf nog helemaal niet had vertoond. Een bekende Amsterdamse filosoof zei het al: ‘elk nadeel heb z’n voordeel.’

Their First Mistake opende de voorstelling. Daarna Leave ‘em Laughing, een heuse film-zonder-geluid. Vervolgens Below Zero waarin ons duo dit keer als straatmuzikanten proberen geld te verdien.
En we gingen naar de pauze met een tekenfilm van Warner Bros: Hollywood Goes Out met tussen al de Hollywoodse sterren als karikatuur, natuurlijk ook Laurel en Hardy.

De barruimte van The Movies is behoorlijk veranderd en is een stuk ruimer geworden.
De Sons, vaak getooid met fez, schoven met koffie, bier of fris aan aan de tafeltjes en praatten over van alles, maar toch ook vaak over de herinneringen aan eerdere Leuke Middagen in dit schitterende theater.

Na de pauze was het tijd voor de hoofdfilm: Flying Deuces. We treffen Stan & Ollie in Parijs maar na enige tijd belanden ze in het Vreemdelingenlegioen als Ollies liefde hopeloos blijkt.

En net als bij de andere films deze middag werd er weer vaak en hartelijk gelachen. Ze mogen dan 80 of 90 jaar oud zijn: de fans weten ze nog altijd net zo te waarderen als al die vorige keren dat ze werden vertoond. Hopelijk kunnen Stan en Ollie ergens vanaf een wolkje zien hoeveel plezier hun werk nog altijd geeft. Zelfs de legendarische Charlie Chaplin heeft niet zo’n trouwe schare fans die in allerlei landen nog altijd gezamenlijk genieten van de films-van-toen!

En toen we de Grote zaal voor de laatste keer verlieten, gingen de meeste fans nog terug naar de bar voor een geslaagd samenzijn. En uiteindelijk werd de thuisreis aanvaard. De één op de fiets, de ander met de auto, weer een ander met de trein. Met als leuke herinnering een fijne Goodiebag.

We zien elkaar weer… in Zaandam!

 

tekst: René van den Abeelen


Reacties

We waren terug in The Movies — 11 reacties

 1. Het was zeker een leuke middag! Bedankt weer! Alleen zou ik nog meer fezzen willen zien en beginnen met het zingen van …We are the sons of the desert. Kleine moeite, groot plezier.

 2. Ik vond het programma van de Leuke Middag zeer geslaagd. Ik vond het eigenlijk geen punt dat het geen 35 mm kopien waren maar digitaal. Wat betreft de ambiance zou mijn voorkeur bij The Movies kunnen blijven……

  • Bedankt voor uw reactie. Vergeet niet dat de digitale films gehuurd moeten worden. Dat kan niet bij een reguliere prijs voor één toegangskaartje.

  • Ondanks de mooie locatie in Zaandam, gaat mijn voorkeur ook uit naar the Movies. Het extra lang reizen naar Zaandam (vanuit Groningen) en The Movies zelf is voor mij toch doorslaggevend. Eventueel €25,00 voor een kaartje zou geen probleem moeten zijn.

   • Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp deze. Maar tegelijkertijd kan ik melden dat de treinreis van Amsterdam naar Zaandam slechts 12 minuten duurt. Daar staat tegenover dat de Fabriek dichter bij het station ligt dan The Movies. Dus de extra reistijd valt reuze mee. Ik denk dat het meer gevoelsmatig is.

 3. Hele leuke Leuke Middag, en als extra verrassing nog een mooie goodie bag met hebbedingetjes. Er stond wel een spelfout op de pen, nml “Sons of the Dessert” (Zonen van het Toetje) ipv “Sons of the Desert” (Zonen van de Woestijn). Maar wellicht verhoogt dit juist de verzamelwaarde, net als bij postzegels met een misdruk ; )

 4. Het was zeker een Leuke Middag. echt genoten. Een opmerking n.a.v. het verslag. Een bekende Amsterdamse filosoof zei het al: ‘elk nadeel heb z’n voordeel.’
  Maar wisten jullie dat deze uitspraak eigenlijk van Willem van Hanegem is, maar opgepikt foor Johan Cruyff.

 5. Inderdaad een toffe middag , weer veel bekenden gezien en de sfeer was uitstekend , bedankt iedereen van de Movies maar we verhuizen helaas voor dse leuke middag naar de Fabriek in Zaandam ! tot ziens iedereen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *