Laurel & Hardy film teruggevonden

Er is een gedeelte van de Italiaanse film ‘Ladroni’ herontdekt.

Onze redactie heeft gisterenavond groot nieuws uit Italië  ontvangen. De volgende Giornate del Cinema Muto in Pordenone (in het Teatro Verdi) van 1 tot 8 oktober 2022 heeft een verrassing voor de Laurel & Hardy fans in petto. Een gedeelte van LADRONI, een negatief nitraat film uit 1930 (de Italiaanse versie van Night Owls), is teruggevonden. Een nieuwe en zeer belangrijke vondst. Helaas gaat het alleen om een negatieve stille scène. Een scene die niet voorkomt in de Amerikaanse versie van Night Owls.

De stemmen van Stan & Ollie (Stanlio en Ollio) zijn in Italië bekend van de stemacteurs Mauro Zambuto en Alberto Sordi. Na de komst van de sprekende film wilde Hall Roach in het begin van de jaren dertig ook de films opnemen in andere talen. Dat resulteerde in films in het Spaans, Frans en Duits, maar ook in het Italiaans. Hetgeen makkelijker was voor de filmdistributie van hun films op de buitenlandse markt. Het idee was om elke scène naast Engels in verschillende talen op te nemen, waarbij de hoofdrolspelers behouden bleven en de secundaire personages veranderden. De twee komieken kregen taallessen en moesten hun tekst in meerdere talen uitspreken. Hierbij werden ze geholpen leraren en door borden die net buiten beeld stonden met daarop hun tekst fonetisch weergegeven. Gelukkig konden ze in veel gevallen terugvallen op hun gebaren en mimiek, die ze vanuit de zwijgende periode zo gewend waren.

Tot op heden was er geen enkel spoor te vinden van één van de opgenomen Italiaanse films. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Tijdens de Giornate del Cinema Muto kan men de absolute première van Ladroni zien. De film is geregisseerd door James Parrott en geschreven door Leo McCarey. De Engelse versie is vijftien minuten korter dan de edities bestemd voor de Spaanse en Italiaanse markt.

Het onderzoek in internationale archieven, verzamelaars en filmbibliotheken leidde tot de ontdekking van het enige overgebleven deel van een Italiaanse kopie; een negatieve scène. Bewaard in het archief van het George Eastman Museum in Rochester (NY), dat werd uitgevoerd door SOS Stanlio & Ollio in samenwerking met het Filminstituut La Lanterna Magica dell’Aquila. Het nationale project “SOS Stanlio e Ollio, salviamo le versione italiane dei film di Laurel e Hardy”, een algemene operatie van digitaal herstel van de Italiaanse filmedities van de films van de twee komieken, heeft gezorgd voor de nauwgezette reconstructie op basis van de Spaanse editie Ladrones die de soundtrack van geluiden en een paar fonemen heeft bewaard die bijna identiek zijn in de twee talen. Zo hoor je de stem van Oliver Hardy in een grap, zij het heel kort. Ladrones werd gefilmd tussen 30 oktober en 12 november 1929. Een artikel van 29 juli 1930 informeert ons dat Hal Roach Italiaans aan de andere talen had toegevoegd en de opname vond een maand later plaats, eind augustus 1930. Vermeldenswaardig is dat in de openingscredits van Ladrones/Ladroni voor het eerst het muzikale thema The Cuckoo Song wordt gebruikt.

Voor het bekijken van het stukje herontdekte film kunt u de volgende link openen: (2) “S.O.S. Stanlio e Ollio” recupera il negativo di “Ladroni”, versione italiana di Night Owls (1930) – YouTube

Met dank aan Simone Santilli.


Reacties

Laurel & Hardy film teruggevonden — 2 reacties

 1. Hello, goodbye,

  Prachtig zo’n ontdekking.
  Nu maar hopen dat er nog
  meer terug gevonden wordt.
  Voor mij zijn Laurel and Hardy
  nog steeds hartverwarmend.

  Groet,
  Cornelis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *